Przepis na szybką i pożywną porcję zdrowia! Czy wiecie, że awokado hass mimo twardszej skórki, jest często bardziej dojrzałe w środku?

Wartość odżywcza awokado z jajkiem:

  • Energia 402 kcal kcal
  • Białko 17,7 g
  • Tłuszcze 2 g
  • Węglowodany 7 g

Wartość odżywcza dipu jogurtowego:

  • Energia 64 kcal
  • Białko 4,5 g
  • Tłuszcze 34,3g
  • Węglowodany 11,7 g

Składniki:

  • 140 g Awokado hass (1 szt.)
  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • Papryka słodka, pieprz czarny, sól

Składniki na dip:

  • 100 g Jogurt naturalny
  • Czosnek, koperek, pierz czarny, sól, natka pietruszki

Przygotowanie: Awokado przekroić na pół i wydrążyć pestkę. Ułożyć na papierze do pieczenia, wlać jajo w miejsce po pestce. Posypać przyprawami. Piec w 180 stopniach do ścięcia się białka. Podawać z dipem (jogurt wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem).

awo 1
awo 2
awokado i jajko 2
Dietetyk_Sylwia Wychowałek

Sylwia Wychowałek
dietetyk

Powered by WPeMatico