Pyszne i bardzo proste ciasteczka owsiane! Z podanej porcji przygotujecie aż 16 sztuk, które z pewnością znikną w mgnieniu oka!;)

Wartość odżywcza na 1 porcji ciasteczek:

  • Energia 105,8 kcal
  • Białko 2,53 g
  • Tłuszcze 7,3 g
  • Węglowodany 8,38 g

Składniki na 16 porcji ciasteczek:

  • 100 g płatków owsianych
  • 75 g masła orzechowego
  • 30 g oleju rzepakowego
  • 30 g orzechów laskowych
  • 38 g miodu
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • 30 g mleka spożywczego, 2% tłuszczu

Przygotowanie: Czekoladę odłożyć na bok. Suche produkty zmieszać ze sobą. Mokre produkty zmieszać ze sobą. Wszystkie składniki wymieszać, dodać pokrojone orzechy, Nagrzać piekarnik do 180 C. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi formować kulki, ciasto może się mocno kruszyć, dlatego koniecznie jest zwilżenie dłoni. Uformowane kulki układać na blaszce i przygniatać je nadając kształt. Upiec. Piec ok 12-15 minut, pilnować, żeby nie przypalić. Gdy ciastka wystygną, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Ciastka maczać w czekoladzie. Smacznego!

Kruche ciasteczka
Magda Sałacka

Magda Sałacka
dietetyk

Powered by WPeMatico