Jestem absolwentem kierunku żywienie człowieka i dietetyka w Katedrze Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Od zawsze interesowałem się kulturowymi i zdrowotnymi aspektami jedzenia. Uwielbiam gotować z głową i poszerzać swoje horyzonty kulinarne. Jestem przekonany, że zdrowe jedzenie – pełne naturalnych aromatów i smaków, pomysłów i eksperymentów, fuzji przyjemnego z pożytecznym – może być źródłem pasji i integracji w rodzinie. W swojej pracy zawodowej dostosowuję się do potrzeb Klienta, którego chcę wprowadzić w tajniki kulinarne, uwrażliwić na estetykę jedzenia oraz dopasować Jego dietę odpowiednio do stylu życia. Największą satysfakcję sprawia mi poprawa stanu zdrowia i jakości życia moich Klientów. Staram się udowodnić, że zmiana nawyków żywieniowych nie musi oznaczać monotonii i wielu wyrzeczeń, a wręcz przeciwnie, posiłki mogą być zdrowe, urozmaicone i smaczne.

Jako były sportowiec i zgodnie z najnowszą piramidą zdrowia proponuję Klientom także aktywność fizyczną (spacer, basen, nordic walking i in.). Moja działalność zawodowa w sferze prozdrowotnej łączy się symbiotycznie z pracą akademicką – jestem wykładowcą z zakresu edukacji żywieniowej i zdrowotnej na Uniwersytecie Gdańskim i Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku. Za rozprawę doktorską otrzymałem kilka ogólnopolskich wyróżnień. Jestem autorem ok. 80 publikacji oraz redaktorem 13 książek w tematyce edukacji żywieniowej, aktywności fizycznej i pedagogiki.

Poza rozwojem w dziedzinie dietetyki lubię aktywnie spędzać czas wolny spacerując brzegiem morza, ćwicząc na siłowni, jeżdżąc na rowerze oraz zdobywając nowe szczyty w górach.

>> Mariusz Brodnicki- rozwój zawodowy i osiągnięcia

Powered by WPeMatico